Ta sałatka z tuńczyka wystarcza za cały posiłek. Jest prosta, szybka i pyszna
Ta sałatka z powodzeniem może być kolacją, ale też obiadem. Mieści w sobie wszystko, co jest niezbędne w pełnowartościowym posiłku. Jest przy tym łatwa i szybka do zrobienia. Nawet jeśli nie masz ugotowanych ziemniaków, wszystko zajmie ci nie więcej niż pół godziny.
Jak zrobić sałatkę z tuńczyka i ziemniaków?
To łatwa sałatka, w której wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki. Można do niej wykorzystać ziemniaki, które ostały z obiadu, albo ugotować je wcześniej. Jeśli dopiero zabierasz się za gotowanie ziemniaków, pokrój je na mniejsze kawałki (takie jak do sałatki), a czas gotowania nie powinien być dłuższy niż 20 minut. Najlepsze będą tu ziemniaki sałatkowe (typ A lub AB), które nie rozpadają się podczas gotowania.
My proponujemy, aby do sałatki wykorzystać tuńczyka w oleju, wówczas tłuszcz z zalewy można wykorzystać do skropienia sałatki. Jeśli masz tuńczyka w sosie własnym, to koniecznie skrop na koniec sałatkę oliwą z oliwek.
W sałatce są także groszek i fasolka. Możesz do sałatki wykorzystać te warzywa w dowolnej formie: świeże, mrożone lub z puszki. Te ostatnie to najszybsza opcja, bo nie trzeba ich gotować. Jeśli gotujesz fasolkę, to zwykle wystarczy na to ok. 15-20 minut.
Przepis: Sałatka z tuńczykiem
Prosta i pożywna sałatka z ziemniakami i rybą z puszki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 291 w każdej porcji
Składniki
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 250 g fasolki szparagowej
- 150 g zielonego groszku
- 2 gałązki tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówFasolkę pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Jeśli używasz groszku mrożonego, a nie z puszki – również ugotuj groszek. Ziemniaki pokrój.
- Robienie sałatkiW misce wymieszaj ziemniaki, tuńczyka, fasolkę i groszek. Dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą z zalewy tuńczyka, sokiem z cytryny i posyp świeżym tymiankiem.
Inne pomysły na sałatkę z tuńczykiem i ziemniakami
Przepis na sałatkę z tuńczykiem możesz modyfikować w zależności od tego, co akurat masz w lodówce i tego, na co masz ochotę. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, wkrój do sałatki czerwoną cebulę lub posyp całość szczypiorkiem. Do sałatki będzie dobrze pasowała także czerwona lub biała fasolka z puszki, ale też kukurydza z puszki. Można tu wkroić także więcej zieleniny, np. natki pietruszki lub koperku.
Nasza propozycja to sałatka skropiona oliwą i sokiem z cytryny, ale można do niej dodać także majonez lub sosy czosnkowy czy musztardowy.